INTERVIU – Claudiu Cadar: Am ajuns la 10.000 de clienti si afaceri de 500.000 euro cu doar 6 angajati


claudiu_cadarClaudiu Cadar (36 de ani) a studiat Calculatoare si Tehnologia Informatiei la Univesitatea de Vest Timisoara, promotia 1998. Sustine ca prins o perioada nefavorabila in timpul scolii (abia aparuse internetul), iar calculatoarele si retelelor de calculatoare cunosteau o dezvoltare fulminanta. Initial, Claudiu era doar un simplu fan al retelelor si serverelor, iar in timp pasiunea s-a transformat in business. Azi este proprietar al Cluas Web, o firma de hosting cu sediul in Satu Mare.

de Marian Craciun

CLAUS WEB  se afla in top 5 firme din Romania in acest domeniu si detine peste 40 de servere de mare viteza. Cu doar 6 angajati, CLAUS WEB are peste 10.000 de clienti, iar in anul 2012 a avut o cifra de afaceri de 500.000 euro. In anul 2013 vor sa se focuseze si pe persoane juridice.

Gadget & Trends: Cum a inceput acest business?

Claudiu Cadar: Toata afacerea a pornit de la zero. Nu m-am gandit vreodata ca va ajunge la acest nivel. S-a intamplat pur si simplu fara sa vreau, eram mai tanar si realizam pe vremea respectiva pagini web pentru diverse persoane sau firme. Din pasiune si pentru un ban in plus in buzunar. De aici s-a ajuns la servicii complete (web design, inregistrare domenii si gazduire web), care s-au amplificat de la sine fara nici un plan anume.

G&T: Cum ti-a venit ideea si cat ai investit?

CC: Sunt unic actionar, iar investitia initiala a fost, cred, undeva la 500 lei. La inceput am pornit cu un PFA in 2003 sau 2004, nu mai stiu exact data fixa, ca apoi sa fac un SRL-ul in 2005. Totul a venit de la sine. S-a intamplat pur si simplu fara nici un plan anume.

G&T: Alte business/uri?

C.C: Nu am avut nici un alt business inainte si nici acum nu am altul.

G&T: Cum se vede piata de servere de la Satu Mare?

C.C: Noi, ca si firma in domeniul serviciilor de gazduire si inregistrare domenii, ne vedem in primii 10 jucatori din Romania. Ne straduim sa ajungem in primii 5, daca nu chiar suntem acolo. Tindem cat mai sus.

G&T: Cum a decurs businessul in ultimii 3 ani si ce planuri de viitor aveti!

C.C: Pot doar sa spun ca nu doar in ultimii 3 ani, ci de cand a inceput, toata aceasta afacere este in crestere continua si speram sa fie la fel si in continuare.

G&T: Ce reprezinta pentru tine concurenta?

C.C: Buna intrebare, complicata, pentru ca web hostingul este deja o afacere destul de dezvoltata in Romania, ca tot ce tine de online. Noi incercam sa tinem pasul cu tot ce se misca in acest domeniu, astfel incat sa ajungem aproape de top. Ca pentru oricine, concurenta reprezinta si o provocare, care stimuleaza dorinta de ascensiune. 

G&T: Iti este frica de esec?

C.C: Frica de esec? Chiar nu stiu ce sa spun. Daca pana in prezent nu am avut de-a face cu esecul, cred ca nici de acum inainte nu voi avea.

G&T: Gazduiesti si clienti din afara?

C.C: Bineinteles. Avem clienti din Germania, Olanda, Cehia, dar firme mai mici.

G&T: Cat ai investit in aceasta afacere? Interesat de a vinde?

C.C: Nu stiu exact cat am investit. Nu am calculat exact pentru ca nu am fost interesat niciodata de acest aspect. Posibil sa fie peste 500.000 euro. Legat de oferte, cred ca am avut doar una singura si era prea mica ca sa ne intereseze.

G&T: Ce fel de servere folosesti?

C.C: Numai si numai servere de ultima generatie, cele noi sunt chiar pe SSD cum putini din concurentii nostrii de pe piata ofera in prezent.

G&T: Steve Jobs sau Mark Zukerberg?

C.C: Steve Jobs

G&T: Crezi intr-un viitor proiect de gen Silicon Valley in Romania?

C.C: O intrebare extreme de grea si nu prea imi place sa imi dau cu parerea legat de anumite proiecte. Totusi, intentiile sunt laudabile.

About Marian Crăciun, Journalist

For the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today? And whenever the answer has been 'No' for too many days in a row, I know I need to change something - Steve Jobs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s