Excavări mai puține = bandă largă mai ieftină


INTERNET-AFRICA-2Comisia Europeană a propus noi norme pentru reducerea cu 30% a costului de instalare a internetului de mare viteză. Lucrările de construcții, cum ar fi excavarea drumurilor pentru instalarea fibrei optice, reprezintă până la 80% din costul instalării rețelelor de mare viteză. Propunerea Comisiei permite întreprinderilor să economisească între 40 și 60 de miliarde de euro.

de Marian Crăciun

Banda largă de mare viteză reprezintă coloana vertebrală a serviciilor de telecomunicații, cât și, în sens mai larg, a pieței unice digitale pe care Comisia încearcă să o construiască. Instalarea sa este încetinită în prezent de un mozaic de norme și practici administrative naționale și regionale.

În cele mai multe zone, normele actuale afectează competitivitatea Europei”,

vicepreședinta Comisiei Europene, Neelie Kroes.

Proiectul de regulament se bazează pe cele mai bune practici în vigoare la ora actuală în Germania, Spania, Franța, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie, dar lasă, în mare măsură, aspectele organizatorice la latitudinea statelor membre.

Neelie Kroes a declarat: „Toată lumea are dreptul să dispună de servicii de bandă largă de mare viteză. Doresc să elimin birocrația care ne împiedică să ajungem la acestea. Comisia Europeană dorește ca aceste servicii de bandă largă să fie obținute mai repede și mai ieftin”.

Normele ar deveni direct aplicabile pe întreg teritoriul UE după obținerea acordului Parlamentului European și al Consiliului.

About Marian Crăciun, Journalist

For the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today? And whenever the answer has been 'No' for too many days in a row, I know I need to change something - Steve Jobs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s