Premieră: O echipă românească a cartografiat un nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori din Uganda


VF. Marguerita_5109 metriCunoaștem cu toții că românii sunt buni alpiniști. Însă, de data aceasta, o expediţie condusă de David Neacşu, primul alpinist român care a urcat pe Everest, la care au participat 5 membri din cadrul Asociaţiei Oxigen a avut trei obiective, toate atinse: măsurarea nivelului gheţarului Stanley, cartografierea unui nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori şi atingerea vârfului Marguerita (5109 metri).

de Marian Craciun

În premieră, o echipă românească a cartografiat pe GPS un nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori – 5109 metri din Uganda. Gheţarul Stanley, parte importantă a vechiului traseu, a scăzut mai bine de 600 metri în ultimii 10 ani, fiind astăzi imposibil de escaladat. Vechiul traseu a fost distrus de încălzirea globală în doar 10 ani.

Anul acesta am efectuat deja a patra expediţie pe muntele Ruwenzori şi am constatat din nou o micşorare a gheţarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Dacă în anul 2004, când am organizat prima expediţie, puteam ajunge în vârf traversând acest gheţar, anul acesta gradul mare de topire a lăsat în suspensie o scară de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o nouă rută de escaladare care este ceva mai tehnica şi este cu 40 de minute mai lungă decât vechiul traseu. Deşi, din această cauză, traseul a fost mai greu de escaladat decât în anii precedenţi, expediţia care a durat 9 zile s-a finalizat cu atingerea vârfului Marguerita”,

David Neacşu, alpinist.

Pentru membrii Asociaţiei Oxigen, vârful Marguerita a fost unul dintre cele mai înalte vârfuri pe care le-au escaladat.

Efectuarea acestei expediţii este semnalul nostru de alarmă, este îndemnul nostru către toţi oamenii de a proteja mediul înconjurător. Viteza de topire a gheţarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului încălzirii globale. În următorii 10-15 ani estimăm că gheţarul Stanley se va topi complet şi cu siguranţă nu va fi singurul. Principala cauză sunt activităţile noastre şi cu siguranţă, soluţia este tot în mâinile noastre”

Sorin Delivasile, Preşedintele Asociaţiei Oxigen.

Plecarea s-a făcut din Bucureşti în data de 11 februarie cu trecere prin Istanbul, Entebbe (Uganda), oraşul Kasese (Uganda). Din oraşul Kasese s-a mers la poalele muntelui Ruwenzori unde s-a format echipa. Celor 6 români li s-au alăturat 3 ghizi, 2 bucătari şi 19 porteri locali, fiind în total 30 de membri. Întoarcerea în Bucureşti a avut loc pe 21 februarie. Costul expediţiei a fost de 3000 Euro/persoană.

Membrii expeditiei au fost: David Neacşu, Sorin Delivasile, Andrei Voicu, Cristian Cochină, Sergio Pestişanu, Radu Coman.

Echipa romaneasca si ajutoarele lor africane Intoarcerea acasa Ghetarul Stanley_portiune topita VF. Marguerita_5109 metri

About Marian Crăciun, Journalist

For the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today? And whenever the answer has been 'No' for too many days in a row, I know I need to change something - Steve Jobs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s