AIWO, inteligența artificială se mută la Politehnica din București


artificial intelligencePasionații de inteligență artificială au un nou motiv de bucurie. Pot participa la AI-MAS Winter Olympics (AIWO), eveniment internațional ce va avea loc pe 23 februarie, la Universitatea Politehnica din București. AIWO 2013 reunește reprezentanți din 14 universități, dar și din industrie, din dorința de a împărtăși viziuni și rezultate ale cercetarii în domeniul Inteligenței Artificiale (IA).

de Marian Crăciun

Pe parcursul întregii zile, participanții la eveniment vor avea de ales dintre mai multe activități, dedicate fiecăreia dintre cele trei secțiuni AIWO.

În cadrul AI Talks, vor putea participa la prezentări tehnice interactive, referitoare la cele mai recente inovații, descoperiri și provocări din domeniul IA, precum inteligență ambientală, pilotare automată și tehnologii Web semantice. Prezentările vor fi susținute de către reprezentanți ai companiilor Google, Facebook, Adobe, AQUASoft, RobotsNet, Recognos și TeamNet.

În AI Village vizitatorii vor putea participa activ la o expoziție de proiecte de cercetare și vor putea asista la demonstrații ale unor aplicații inovatoare din IA, dezvoltate în cadrul universităților și companiilor partenere. AI Village va fi deschis întreaga zi pentru toți cei interesați de inovație în tehnologie, oferind totodată oportunitatea de a face networking.

Una dintre surprizele pregătite participanților la cea de-a treia ediție este o demonstrație live a faimosului roboțel umanoid NAO (vezi video), care în 2010 și-a câștigat simpatia la nivel mondial printr-un dans sincron în cadrul Shanghai Expo.

De asemenea, vizitatorii vor putea participa la un tur al primului laborator de inteligență ambientală din țară, AmI Lab, înființat în 2012 în cadrul Universității Politehnica.

Spre finalul zilei vor rula bătăliile finale din cadrul competiției AI Olympics, concurs de soluții inteligente dezvoltate de studenți pe parcursul a două luni. Provocarea numită Crafting Quest 3 testează gândirea strategică și abilitățile participanților de a folosi tehnici de IA, iar concurenții se luptă pentru premii în valoare totală de 3000 de euro. Evenimentul se va incheia cu o ceremonie de premiere a câștigătorilor.

Studenții în ani terminali vor beneficia și de oportunități de carieră oferite de către Google, Facebook, Adobe, AquaSoft și TeamNet.

AIWO este organizat de către Asociația Română pentru Inteligență Artificială (ARIA). Proiectul a fost inițiat de către Laboratorul AI-MAS din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București.

About Marian Crăciun, Journalist

For the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today? And whenever the answer has been 'No' for too many days in a row, I know I need to change something - Steve Jobs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s